Pesticidy v potravinách a zvyšující se počet vážných nemocí

Po shlédnutí filmu Náš denní jed jsem se ještě více utvrdil, že pokud chceme zůstat zdraví my i naše děti a vnuci, je vhodné co nejvíce omezit konzumaci konvečně pěstované zeleniny, ovoce a obilnin. Nacházíme se v naivním stádiu, srovnatelném s boomem azbestu, DDT nebo rentgenu. Vždy se ukázalo až po mnoha letech, jak destruktivně na člověka působí a jaké škody byly napáchány.

unser-taglich-gift

Na německé televizi Arte běžel dvouhodinový dokumentární film Unser täglich Gift. Jeho režisérkou je Marie-Monique Robin, francouzka, která natočila také známý film Monsanto, mit Gift und Genen. Vědci, hovořící ve filmu Náš denní jed, obviňují chemický průmysl a velké potravinářské firmy z malé pozornosti vůči zdraví lidí, z manipulací a lží ohledně vlivu pesticidů na lidské zdraví.

Ve filmu hovoří nejprve zemědělci, kteří zažili otravu pesticidy nebo jim dokonce pesticidy trvale poškodily zdraví. Poté vystupují úředníci z národních úřadů na kontrolu potravin z USA, Francie a Německa. Vyvstávají otázky o střetu zájmu úředníků, kteří kontrolují a schvalují chemikálie a pesticidy používané v konvečním zemědělství. Vznikají velké pochybnosti, zda skutečný příjem pesticidů v potravinách je vůbec dostatečně zkoumaný vědci. Ti nanejvýš zkoumají jednotlivé látky, jednotlivé pesticidy. Ale celkový koktejl chemikálií v potravinách na zdraví nikdo nezkoumá!

Lékaři dávají do souvislosti zvyšující se množství rakoviny, leukémie a poruch na genitáliích ve vyspělých státech s rozšiřováním používání pesticidů.

Pro mě osobně tak otázka, zda jíst konvenčně pěstované plodiny nebo biozeleninu, je jednoznačně vyřešená. Biopotraviny nejsou ničím zvláštním. Jsou něčím běžným, normálním. Naše intuice by nám měla říkat, že jsou pro nás dobré. Konvenčně pěstované plodiny prosycené chemikáliemi jsou pak v této optice vyšinuté z normálu. Honbou za nejnižšími cenami potravin, kterou vedou hlavně velké potravinářské koncerny. Bohužel jedy v nich nejsou vidět ani cítit, takže většina lidí se nechá svést jejich často pěkným vzhledem a neuvědomí si, co vlastně do těla dostanou.

Pesticidy v potravinách a zvyšující se počet vážných nemocí
  • Currently 0 out of 5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rating: 0/5 (0 votes cast)

Thank you for rating!

You have already rated this page, you can only rate it once!

Your rating has been changed, thanks for rating!

You don't have access to view comment.

You don't have access to post comment.