Proč rakouské potraviny?
Rakouské potraviny jsou vyhlášené svojí vynikající kvalitou a pestrostí. Podle výzkumu z roku 2012 si například Němci váží rakouských potravin více než německých.
V Rakousku potraviny pěstuje a vyrábí kolem 170.000 samostatných sedláků! Z toho je kolem 21.000 biosedláků. Podílem biologicky obhospodařované plochy je Rakousko světovou jedničkou – je to 20%. Rakousko je známé čistou přírodou, Alpskou krajinou plnou průzračných řek a potoků, malým zatížením krajiny průmyslem.
K tomu se přidávají staleté tradice po mnoho generací předávaných selských producentů. V Rakousku na rozdíl od zemí východního bloku nebyla násilně přerušena tradice selského stavu a mnoho rodin tak hospodaří obdivuhodně dlouho. Například rodina Birnstingl lisuje olej z jader dýně již od roku 1854. Rodinná firma Manner vyrábí nejznámější rakouské oplatky od roku 1898. Rodinné vinařství Mehofer, jehož vína prodáváme, funguje v desáté generaci od roku 1709! Známá tyrolská firma Darbo vyrábějící marmelády a sirupy funguje od roku 1879. Výrobce polévek Knorr existuje od roku 1838. Pivovar Hofstetten Krammer je zapsán v Guinessově knize rekordů jako nejstarší rakouský pivovar – funguje od roku 1229!
Rakousko je jedním z největších odmítačů geneticky manipulovaných plodin v EU. Některé geneticky modifikované plodiny, které jsou v EU povolené pěstovat, jsou v Rakousku zakázané. Pěstitelé a výrobci potravin z Rakouska se hrdě hlásí ke značce GentechnikFrei, která se hojně vyskytuje zejména na obalech produktů z mléka, mouky, vajec, masa a zeleniny. U mléčných a masných výrobků tato značka znamená, že ani krmiva pro zvířata nebyla vyrobena z geneticky manipulovaných plodin.
V Rakousku je zakázáno pěstovat slepice v klecích, tedy i 100% vajec je z neklecových chovů na rozdíl od Česka, kde je bohužel velká část slepic namačkána v klecích. Často se i těstoviny a pečivo chlubí na obale, že jsou vyrobeny z vajec šťastných slepic.
Jestli hledáte co nejpřírodnější potraviny bez přídavných "éček", pak jste u nás na správné adrese. Potraviny z Rakouska se v obrovské míře již na obalech pyšní, že jsou bez umělých konzervantů, chemických barviv a dalších aditiv.
Pokud hledáte originální dárek pro své blízké, nějaký tradiční produkt, typický rakouský produkt, mezi našimi rakouskými potravinami najdete mnoho výjimečných až kuriózních delikates. Například: pálenka z alpského enciánu, pálenka z horské borovice limby, šípková marmeláda, čokoláda s květy alpských bylin, konopné biopivo, šťáva z dřínků, likér z horského sena, sirup z růží, kamzičí eintopf, čokoláda s vodkou nebo vínem, pesto z divokých bylin, kaštanová pomazánka, čokoláda s konopím nebo kobylím mlékem, olej z jadérek hroznů atd.
Dopřejte si rakouskou kvalitu!