Informace o Rakousku
Rakousko se skládá z 9 spolkových zemí (Bundesland nebo zkráceně Land), což jsou něco jako naše kraje:
Niederösterreich – Dolní Rakousko
Kraj sousedící s Jižní Moravou. Nachází se v ní nížinná krajina Wienviertel vyhlášená výborným vínem a dýněmi. Waldviertel s lesnatou kopcovitou krajinou s pěstitelstvím brambor, bylin (Sonnentor), máku. Mostviertel se svými mošty. Wachau kolem Dunaje s pěstitelstvím vín a slavnými meruňkami.
Oberösterreich – Horní Rakousko
Kraj sousedící s Jižními Čechami. Ovocné šťávy, špek, destiláty, pivo (oblast Mühlviertel).
Wien – Vídeň
Kulinářsky je z Vídně nejznámější Wiener Schnitzel a Sachrtorte – Sachrův dort. Také je známý Wiener Zucker a sladké speciality vůbec.
Tyrol – Tyrolsko
Sýry, špek, pálenky.
Salzburg – Salcbursko
Ovčí produkty, sýry, sladkosti ze Salcburku.
Vorarlberg – Vorarlbersko
Horský sýr, zvěřina.
Kärten – Korutany
Sýry, špek, ovoce, těstoviny.
Steiermark – Štýrsko
Sýry, zvěřina, křen, dýně a olej z dýňových jader, Zotter čokolády, Vulcano šunka.
Burgenland – Burgenlandsko
Nejznámější je zde pěstitelství ovoce, rajčata a zeleniny vůbec, víno, pálenky.
Rakouským potravinám, sedlákům a přírodě se věnuje mnoho pořadů v rakouských televizích. Přes satelit je možné naladit zdarma kanály Servus, 3sat a na jižní Moravě a v jižních Čechách anténou veřejnoprávní ORF 1, 2 i 3. Najděte si v archivech pořady, které se tématu věnují – doporučuji!
Například na ORF.at (sekce TVthek): Land und Leute (Země a lidé), Aufgetischt (kulinářské cesty), Zurück zur Natur (Zpět k přírodě), Erlebnis Österreich (sedláci, tradice), Unterwegs Österreich (cestopisy po přírodě a lidech), Klingendes Österreich (legendární pořad od roku 1986, krásné záběry krajiny, přírody a památek prokládané lidovou hudbou hranou přímo na daných místech). Na Servustv.com (sekce Mediathek): Wohl bekomms (o výrobcích sýrů a sedlácích), Hoagascht (o tradicích, lidových muzikantech).
A jestli si chcete o Rakousku číst, doporučuji časopis Servus, který si můžete koupit i v našem eshopu. Věnuje se tradicím, krajům, přírodě a kulinářským zvláštnostem regionů včetně receptů. Články i fotografie v něm jsou vynikající kvality.