Typické rakouské jídlo
Typické rakouské jídlo si můžete objednat v restauraci ve Vídni nebo naopak v Alpském hostinci vysoko v horách.
Typická rakouská jídla
Rakouská kuchyně je známá svojí pestrostí. Vídeňská kuchyně se proslavila svými sladkostmi, zatímco v jednotlivých krajích/zemích se promítají staré selské tradice do místní kuchyně. Jaké je tedy typické rakouské jídlo?
Typické rakouské jídlo z Vídně
Vídeň se v době Rakousko-Uherska stala místem setkávání a mísení různých kultur. Západní a východní vlivy se spojovali stejně jako se mísily obyvatelé Vídně, kteří přicházeli z okolních zemí. Na vídeňské kuchyni tedy můžeme snadno rozpoznat působení jídel z Maďarska a Česka, ale i vlivy z východněji položených zemí.
Typické rakouské jídlo, které si ve Vídni můžete objednat, je vídeňský řízek neboli Wiener Schnitzel. Ten má být do tenka rozklepaný, často tedy bývá značně velký. Stejně tak si ve vídeňské hospodě můžete objednat guláš, který samozřejmě má svůj původ v Maďarsku. Dále jsou ve Vídni a vlastně v celém Rakousku rozšířená jídla s knedlíky, tak jak jsme na ně zvyklí u nás.
Kapitolou samu pro sebe jsou cukrovinky a dorty, vyráběné mistry cukráři, kteří je vyrábí v rodinných firmách již po mnoho generací. Nejznámější cukrářství jsou ve Vídni a v Salcburku. Z těch nejoblíbenějších jmenujme Demel, Heindl, Leschanz, Aida. Typické rakouské jídlo jsou tedy i sladkosti.
K typickým sladkým pokrmům patří v Rakousku Mozartovy koule, pralinky různých druhů, jablečný štrůdl neboli jablečný závin (Apfelstrudel), který je v oblasti Waldviertel často plněn místním slavným mákem.
Snad nejvíce typické rakouské jídlo mezi sladkými pokrmy je Sachrův dort (Sacher Torte), který vyrábí ve Vídni několik cukrářství podle původní receptury. Dále jsou to typické dorty Esterházy a Dobošův dort.
A typické rakouské jídlo jsou také oplatky Manner. Jednak jsou opravdu vynikající chutí a jemností a také se vyváží jako jeden z nejznámějších jedlých artiklů z Rakouska do celého světa.
Typické rakouské jídlo regionální
Rakouská kuchyně v jednotlivých zemích Rakouska je velice pestrá. V alpských regionech jsou to často jídla tradičně založená na špeku a horském sýru. V Tyrolsku jsou to typické špekové knedlíky, tzv. Speckknödl, které obsahují malé kousky špeku a mnohdy také zelené koření či bylinky. Ve Waldviertelu jsou to zase například jídla z místního máku, brambor nebo kaprů.
V Alpských oblastech je velmi časté rakouské typické jídlo tzv. Brettl-Jause neboli svačina na prkénku. Je to studené jídlo, sestávající hlavně z místního špeku, horského sýra, často doplněného o trochu zeleniny jako cibule, rajčata, kyselé okurky.
Typické rakouské jídlo jsou Císařské trhance neboli německy Kaiserschmarrn jsou vlastně natrhané palačinky, ke kterým se může přidat apfelmus nebo marmeláda.
Fleischkrapfen jsou masem plněné taštičky z tenkého těsta, často ozdobně vroubkované na okrajích. Může se k nim podávat kyselé zelí Sauerkraut.
Spätzle nebo také Kasnocken jsou těstoviny podávané se sýrem nebo více druhy sýra rozpuštěného na nich.
Typická rakouská jídla můžete poznat také z kuchařek, knih s rakouskými recepty. V našem eshopu si můžete vybrat z tradičních receptů zaměřených na jednotlivé rakouské země nebo podle druhu pokrmů například sladké recepty, bylinkové recepty atd. Zpestřete si tedy jídelníček typickými rakouskými jídly. Také doporučuji časopis Servus, který v každém čísle přináší mimo jiné recepty na místní jídla z různých regionů Rakouska.
V našem e-shopu si můžete koupit také některé typické rakouské pokrmy přímo jako hotová jídla nebo polotovary.